Reiswieg voor je baby: Koopgids + Beste reiswieg voor auto, kinderwagen, …

Uit onderzoek blijkt dat een pasgeboren baby maar best zo veel mogelijk plat ligt. En dat wel tot ze zes maanden oud zijn! De beste manier om dit te doen, is met behulp van een reiswieg.

Als je dus vaak op de baan bent, graag een deugddoende vakantie wilt nemen met de nieuwste aanwinst van je gezin of gewoon het neusje van de zalm voor je kindje wilt, dan is een reiswieg voor je baby het enige juiste antwoord.

Ik zocht alle info op die je antwoord geven op alle vragen én vertel je wat de beste reiswiegen van dit moment zijn.

baby reiswieg

Wat is een reiswieg precies?

Vaak wordt een reiswieg verwisseld met een autostoeltje, maar eigenlijk zijn het twee heel verschillende producten. Hoewel er ook veel gelijkenissen zijn, zal je een reiswieg voor je baby vooral gebruiken in de eerste paar maanden. Hierin kan je babytje namelijk helemaal plat liggen. Daardoor heeft zoon- of dochterlief meer ruimte om te bewegen en dit is belangrijk voor het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Bovendien kan een babytje gerust de hele dag plat liggen, want deze houding is comfortabeler maar ook gezonder. Zeker ook omdat in een reiswieg altijd een matrasje ligt.

Een reiswieg hoeft niet noodzakelijk in een auto te worden geïnstalleerd, maar kan dus ook gewoon als wieg worden gebruikt.
Een autostoeltje is specifiek ontworpen om in de auto te installeren. Daardoor heeft een baby in dit stoeltje bovenstaande voordelen niet, waardoor het veel minder goed is voor rug, groei en uiteindelijke ontwikkeling.

Toch moet ook gezegd worden dat een goed autostoeltje veel beter beschermt tegen een botsing in vergelijking met een reiswieg in de auto. Natuurlijk zijn daar ook uitzonderingen op, zoals de Maxi Cosy Jade die wél uitstekend beschermt. Verderop in dit artikel geef ik ook de best beoordeelde reiswiegen voor alledaags gebruik, maar ook voor in de auto. Lees dus zeker verder als je wat meer hulp nodig hebt.

Dus… eentje kopen of is een autostoeltje genoeg?

Uit een onderzoek in 2016 door de Universiteit van Southampton en Bristol in opdracht van de Lullaby Trust is gebleken dat het heel slecht is voor pasgeboren kindjes om langer dan twee uur in een rechte positie te zitten…
Als je even uitrekent hoeveel tijd je baby al rechtop zit tijdens het eten, knuffelen of wanneer je met hem of haar speelt, dan zit je daar al snel aan. Als je lieve schat dus geregeld mee gaat in de auto, is het geen slecht idee om in een (veilige!) reiswieg te kopen die ook in de auto past.

Natuurlijk zijn autostoeltjes veilig om je kind in te vervoeren, maar als advies geldt dan alleen dat je regelmatig een pauze neemt. Zo kan je je kindje na twee uur (of vroeger, natuurlijk) even terug op zijn of haar rug leggen.

reiswieg auto

Waarop letten bij kopen van reiswieg?

Wil je je pasgeboren babytje steunen in het ontwikkelen van zijn of haar motorische vaardigheden? Dan is een reiswieg zeker iets voor jou. Maar waarop moet je allemaal letten als je een goed exemplaar wilt aanschaffen? Hieronder geef ik alvast enkele aandachtspunten.

Compatibel met kinderwagen?

De meeste reiswiegen zijn compatibel met één of andere kinderwagen. Echter moet je wel beseffen dat een reiswieg van een bepaald merk alleen zal passen op een kinderwagen van datzelfde merk… Als je op zoek bent naar een goede kinderwagen, vergeet je dit dus maar best niet! Zo is het dus niet altijd een goed idee om een verouderd model op de kop te tikken. Want op termijn kom je zo alleen maar voor meer kosten te staan.

Reiswieg bruikbaar in auto?

Er zijn verschillende reiswiegen die je zowel op een kinderwagen als in een auto kunt vastmaken. Echter is het belangrijk dat de functie van de reiswieg –je baby laten plat liggen– behouden blijft! En daar knelt het schoentje vaak…

De meeste reiswiegen die je naast de buggy ook in de auto kunt installeren, doen immers slecht werk. De adapter om de reiswieg in de auto te plaatsen, zorgt er namelijk voor dat die recht komt te staan. Hierdoor ligt je babytje dus niet meer plat en gaat de bedoeling van een reiswieg helemaal verloren…

Momenteel is er eigenlijk maar één reiswieg die dit wel doet en dat is (opnieuw…) de Maxi Cosy Jade.

Veiligheid in de auto:

Als je de reiswieg in de auto meeneemt, dan moet die uiteraard ook veilig zijn. En helaas is dat vaak niet het geval. Zo blijkt dat autostoeltjes in de meeste gevallen véél veiliger zijn dan een reiswieg.

De Consumentenbond (Nederlandse Test Aankoop) testte onlangs verschillende reiswiegen en er overleefde maar eentje de veiligheidstest. En jawel… Dat is opnieuw de Maxi Cosy Jade.

Opvouwbaar

Sommige reiswiegen (o.a. deze van Quinny en deze van Maxi Cosi) zijn opvouwbaar of in te klappen. Dit is vooral handig als je de reiswieg niet de hele tijd gebruikt.

Gewicht

Als je regelmatig met een kinderwieg op de baan bent (of ze regelmatig in de auto of op de kinderwagen klikt), dan zal je snel merken dat een licht exemplaar heel comfortabel is. Vergeet namelijk niet dat het gewicht van je kindje hier ook nog bovenop komt.
Er wordt aangeraden om een reiswieg te kiezen van rond vijf kilogram voor optimaal comfort.

Matras

De meeste reiswiegen worden geleverd met een klein matrasje, zodat je kleintje heerlijk zacht in slaap kan vallen. Kijk dit voor de zekerheid na.

reiswieg baby

Voor- en nadelen reiswieg compatibel met auto

Als je vooral op zoek bent naar een wiegje die je ook snel in de auto kan klikken, dan is dit jouw oplossing. Maar zoals altijd zijn er wel enkele voor- en nadelen aan dit systeem verbonden.

Voordelen

 • Je baby ligt volledig plat in de auto, net zoals ze dat in hun wieg zouden doen. Dit is de best mogelijke positie voor kinderen van amper enkele maanden oud.
 • Een reiswieg die in de auto geklikt kan worden, is ook daarbuiten te gebruiken. Je kan het dus ook als wieg gebruiken eens je thuis bent.
 • Als je voor een veilige reiswieg kiest voor in de auto, dan zijn ze even veilig als een goed autostoeltje.

Nadelen

 • Een reiswieg voor in de auto is eigenlijk maar geschikt voor kindjes tot en met zes maanden (ongeveer 10 kg). Daardoor zal je geneigd zijn om daarna overstappen naar en voorwaarts gericht autostoeltje. Toch is het beter om een achteruitkijkend stoeltje te gebruiken tot je baby zo’n 15 maanden oud is. Hierdoor zal je echt meer kosten moeten maken…
 • Als je een reiswieg in de auto plaatst, zal je zien dat ze nogal log en groot zijn.

Voor- en nadelen reiswieg compatibel met auto én kinderwagen

Veel mensen zoeken een alles-in-één oplossing.
Een reiswieg die je kan gebruiken als wieg, kinderwagen en eenvoudig in de auto kan klikken; klinkt als een droom, niet? Echter zijn er wel enkele voor- en nadelen die je dan moet kennen.

Voordelen

 • Ideale oplossing als je veel met je kindje op de baan bent. Deze reiswieg kun je immers gebruiken op een kinderwagen, in de auto en als wieg voor wanneer je terug thuis bent. En dat allemaal terwijl je baby in de optimale ligpositie blijft liggen.
 • Een reiswieg en kinderwagen combi is meestal veel langer te gebruiken. Meestal tot 12 maanden, maar er zijn er ook enkele tot 18 maanden.

Nadelen

 • Als je dit soort reiswieg in de auto moet klikken, zorgt het systeem er meestal voor dat je kind niet meer volledig plat ligt. Let wel op: dit is niet altijd het geval! Zo zorgt het kliksysteem van de Maxi-Cosi Jade wél nog voor een volledig platte bevestiging.

goede reiswieg

Top 3 beste reiswieg

Nu je alles weet over het kopen van een reiswieg, vertel ik je graag welke reiswiegen goed worden beoordeeld en waarom.

Ik hield rekening met beoordelingen van consumenten, professionele websites, maar ook magazines of verenigingen zoals Test Aankoop en Consumentenbond.

Beste reiswieg voor auto én kinderwagen: Maxi-Cosi Jade

De Maxi-Cosi Jade is zonder twijfelde meest veelzijdige en beste reiswieg voor je baby. Dit is immers het enige (!) exemplaar die je ook in de auto kan bevestigen op een juiste manier. Het lukt andere fabrikanten maar niet om een reiswieg helemaal plat in de auto te installeren, maar dat is Maxi-Cosi dus wél gelukt! Echter moet je daar wel nog de 3wayFix base voor aankopen (+€200).

Bovendien gebeurde dat ook op de meest veilige manier. Zo heeft de Nederlandse Consumentenbond dit als meest veilige reiswiegje uitgeroepen en kreeg het product ook lovende reviews van Duitse consumentenorganisaties. Test Aankoop heeft nog geen uitspraken gedaan over reiswiegjes.

Deze lichte reiswieg kan je ook op verschillende kinderwagens van Maxi-Cosi bevestigen (Nova 3, Nova 4, Stella, Adorra, Lila en Dana), waardoor eigenaars niet meteen een nieuwe beste buggy moet aanschaffen.

Als je het gewoon als campingbedje of reisbedje wilt gebruiken, dan is het goed om te weten dat dit product net geen 5 kg weegt.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen:

 • Enige reiswieg die in de auto mee kan op een juiste manier.
 • Uitgeroepen tot veiligste reiswieg volgens verschillende organisaties.
 • Kan op verschillende buggy’s gekoppeld worden.
 • Heel duurzaam.
 • Mooi design.
 • Covers zijn uitneembaar en wasbaar.
 • Verschillende standen voor je baby mogelijk (zitten tot liggen).

Nadelen:

 • Duur.
 • Alleen te gebruiken met kinderwagens van Maxi Cosi.
 • Om in de auto te gebruiken, moet je ook de 3wayFix base apart aankopen.
 • Neemt veel plek in auto.

Productspecificaties:

 • In auto te plaatsen?: Ja, via de 3wayFix base
 • Op kinderwagen te plaatsen?: Ja: Maxi-Cosi merken Nova 3, Nova 4, Stella, Adorra, Lila en Dana
 • Maximale afmetingen: 83 x 44 x 62 cm
 • Gewicht: 4,95 kg

reiswieg Maxi-Cosi Jade

Beste reiswieg met kinderwagen combi: Maxi Cosi Mura en Stella Opvouwbare Reiswieg

Deze opvouwbare reiswieg van Maxi-Cosi is ook een topper als je een reiswieg wilt kopen. Alleen kan je dit exemplaar niet mee in de auto nemen.

Gelukkig kan je het wel op de buggy bevestigen. Tenminste als je beschikt over een Maxi-Cosi Mura of Stella.

Het is dus vooral handig als je je kleintje comfortabel wilt verplaatsen. Met een gewicht van iets meer dan vijf kilogram is het immers heel draagbaar. Bovendien is het opplooibaar, waardoor het niet veel plaats inneemt als je de reiswieg even niet gebruikt.

Om je alle mogelijke comfort te geven, is ook een matras, regenhoes en klamboe inbegrepen. Zo hoef je dus geen muggennet te kopen.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen:

 • Kan op verschillende buggy’s gekoppeld worden.
 • Heel duurzaam.
 • Mooi design.
 • Inklapbaar.
 • Veel extra’s zoals regenhoes en muggennet.

Nadelen:

 • Alleen te gebruiken met Mura of Stella kinderwagens van Maxi Cosi.
 • Niet in de auto te gebruiken.

Productspecificaties:

 • In auto te plaatsen?: Nee
 • Op kinderwagen te plaatsen?: Ja: Maxi-Cosi merken Mura en Stella
 • Minimale afmetingen: 91 x 21 x 46 cm
 • Gewicht: 5,16 kg

reiswieg kinderwagen combi Maxi Cosi

Beste goedkope reiswieg met kinderwagen combi: Ergobaby Metro Newborn Kit

De Ergobaby Metro Newborn Kit is véél goedkoper dan bovenstaande opties, maar wel nog steeds een top product!

De reiswieg zelf is iets goedkoper, maar de kinderwagen van Ergobaby waarop dit exemplaar past (Metro) is véél minder duur. De totaalprijs wordt zo dus veel aantrekkelijker!
Spijtig genoeg is het niet mogelijk om deze reiswieg in de auto te installeren.

Anderzijds is het wel het ideale model om mee te nemen op weg. Het weegt immers maar 2,35 kg!

De opvouwbare reiswieg heeft een grote zonnekap, zodat je kleintje mooi kan doorslapen in de best mogelijke positie.

In deze reiswieg zit ook een zacht matrasje inbegrepen.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen:

 • Goedkoper dan andere modellen.
 • Mooi design.
 • Inklapbaar.
 • Extra’s zoals regenhoes wasbare matras.

Nadelen:

 • Alleen te gebruiken met Metro buggy van Ergobaby.
 • Niet in de auto te gebruiken.

Productspecificaties:

 • In auto te plaatsen?: Nee
 • Op kinderwagen te plaatsen?: Ja: Ergobaby Metro
 • Minimale afmetingen: 52,6 x 38,5 x 14 cm
 • Gewicht: 2,35 kg

Ergobaby Metro Newborn Kit

Wil je goed voorbereid op reis vertrekken met de nieuwste telg van je familie? Bekijk dan zeker deze paklijst voor een vakantie met kind. En als je niet de hele tijd wilt rondzeulen met een reiswieg, dan is het kopen van een goede draagzak of draagdoek ook geen slecht idee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven