Opblaasbare matras kopen: Waarop letten? + 10 goede luchtmatrassen

Vertrek je binnenkort op kampeeravontuur? Dan mag een opblaasbaar luchtbed niet ontbreken. Dit is volgens mij zelfs één van de belangrijkste kampeerbenodigdheden, want op een harde ondergrond slapen is nu echt geen pretje. Maar hoe vind je nu precies een goede opblaasbare luchtmatras en waar moet je op letten bij de aankoop van het beste bed voor in een tent? Ik vertel het je in dit artikel en geef verderop ook tien aanbevelingen.

opblaasbaar luchtbed

Zo kies je de perfecte opblaasbare matras!

Wanneer je een opblaasbare matras wilt kopen zijn er veel vragen die je jezelf moet stellen. Waarvoor ga je hem gebruiken? Wil je een één- of tweepersoonsmatras? Reis je met het vliegtuig of de auto? Al deze vragen hebben invloed op je keuze.

Als je een lichte reiziger bent die van plan is om vooral het vliegtuig, de trein en bus te nemen, dan kies je het best niet voor een opblaasmatras van 15 kg. Maar als je met de caravan rondtrekt kan dit natuurlijk wél.
Dat wil zeggen dat je als backpacker beter niet kiest voor een zelfopblazende matras, want deze wegen over het algemeen meer. Gelukkig zijn er andere slimme systemen, zodat je niet moet sukkelen met een pomp.

Waar je naartoe reist, is ook een belangrijk iets om mee rekening te houden. Als je van plan bent om in eigen land te blijven is een isolerende matras niet zo belangrijk, maar bij reizen naar koude plekken is dit een belangrijk aandachtspunt.

Als je groot bent is het eveneens belangrijk om te letten op de afmetingen van een matras. Een persoon van 2 meter zal zich helemaal niet prettig voelen op een matras van 1,80 cm.

Welk opblaassysteem moet ik kiezen?

Eén van de belangrijkste dingen waarop je moet letten als je een luchtbed gaat kopen is het opblaassysteem. Er zijn veel verschillende systemen en het ene is al wat makkelijker dan het andere.

Bij de meest goedkope modellen moet je een aparte pomp voor het luchtbed bijkopen. In de meeste gevallen kan je de matras ook gewoon opblazen met je mond, met één van de beste fietspompen of met een goede compressor. Let er dan wel op dat je over het juiste ventiel beschikt en dat dit héél wat werk kan kosten!

Als je iets meer geld uitgeeft kan je een luchtbed kopen met een pompzak bij. Dit systeem is al wat makkelijker en zal het je mogelijk maken om de opblaasbare matras in slechts enkele minuten op te pompen.

Daarnaast zijn er ook luchtmatrassen die voorzien zijn van een speciaal ventiel, zodat het pompen vlotter verloopt. De laatste en vooral makkelijkste optie is het opblaasbed met pomp. Een luchtbed met pomp is een matras die voorzien is van een ingebouwde pomp waardoor jij zelf niets meer hoeft te doen, behalve wat bijblazen om de juiste hardheid te verkrijgen.

Welk opblaassysteem je het best kiest, hangt dus af van hoe zwaar je matras mag zijn, hoeveel budget je hebt en hoe belangrijk gebruiksgemak voor je is.

Is het materiaal van belang?

Een luchtbed wordt meestal gemaakt uit PVC of rubber. PVC is de budgetvriendelijke keuze, maar rubber is duurzamer. Duurzaam materiaal is vooral belangrijk als je van plan bent de luchtmatras vaak en/of lang te gebruiken.

Sommige matrassen zijn ook voorzien van een zachte toplaag. Deze laag voelt comfortabel aan en zorgt ervoor dat je kussen of deken niet van de matras glijdt. Als dit voor jou belangrijk is, moet je ook hierop letten!

Hoe kies je de perfecte afmetingen?

Luchtbedden bestaan in verschillende afmetingen. Dit geldt ook voor een tweepersoons opblaasbed. Zowel de lengte, breedte als hoogte kan sterk verschillen en welke afmetingen voor jou de beste zijn hangt vooral af van hoe groot je bent. Neem de afmetingen niet te nipt en voorzie genoeg speelruimte. Koop dus geen luchtmatras van 183 cm lang als je zelf 1,82 m groot bent.

Daarnaast hangt het juiste formaat ook af van hoe je slaapt. Als je vaak beweegt, dan neem je de matras beter ruimer. De dikte van de matras is vooral belangrijk voor je comfort. Een zelfopblaasbare matras van 10 cm is minimum toch wel aangeraden.

Hoe dikker de matras is, hoe aangenamer hij zal zijn om op te slapen.

opblaas matras

Beste bed voor in een tent: Luchtbed of slaapmat?

Een luchtmatras is niet de enige mogelijkheid als beste bed voor in een tent. Je kan ook kiezen voor een zelfopblazende slaapmat als alternatief.

Tussen een slaapmat en luchtbed zitten enkele verschillen.
Een slaapmat zal bijvoorbeeld sneller een isolerend vermogen hebben, waardoor het een betere keuze is voor in koudere landen. Er zijn ook isolerende luchtmatrassen, maar deze zijn moeilijker te vinden.

Op vlak van duurzaamheid is een slaapmat beter. Het zal veel langer meegaan, omdat het niet lek kan raken. Voor langdurig gebruik is dit dus de beste keuze.

Ben je op zoek naar de meest budgetvriendelijke optie? Dan zal de juiste keuze vooral afhangen van het soort luchtbed of slaapmat die je zal kiezen. Meestal is een simpele slaapmat erg goedkoop, maar hetzelfde geldt eigenlijk ook voor een luchtbed.

In de meeste gevallen is een slaapmatje iets makkelijker mee te nemen omdat het minder weegt, maar ook dit hangt af van welk model je kiest. Een zelfopblazende slaapmat zal al iets lastiger en zwaarder zijn om weg te bergen. Toch blijft een slaapmat de lichtste keuze in de meeste gevallen. Als je liever plaats dan gewicht wilt besparen is een matras handiger.

Bovendien moet je weten dat slapen op een slaapmat heel anders aanvoelt dan het slapen op een matras. Het ene is niet beter dan het andere, maar het kan wel helpen als je ze beiden op voorhand eens uitprobeert. Kiezen wat het beste bed voor in een tent is, hangt namelijk af van je persoonlijke voorkeuren.

slaapmat

Hoe onderhoud je een opblaasbare matras?

Als je een opblaasmatras hebt is het belangrijk dat je deze goed onderhoudt. Gelukkig is dit een fluitje van een cent!

Indien je de matras grondig wilt schoonmaken is de eerste stap om te kijken of er geen steentjes op de grond liggen, want een lek is wel het laatste wat je wilt. Zorg er ook voor dat er geen hittebronnen in de buurt zijn zodat hij niet smelt. Leg hem neer op de schone ondergrond en pomp daarna de matras op zodat je hem makkelijker kan schoonmaken.

Neem vervolgens een zacht doekje, warm water en milde zeep en wrijf in zachte cirkelbewegingen over de matras. Spoel de matras nadien grondig af en hang hem te drogen aan de waslijn of over een stoel. Nu is hij weer zo goed als nieuw!

intex luchtbed

Top 10 beste luchtmatrassen voor élke situatie

Het is moeilijk om te bepalen wat nu precies de beste luchtmatras is, want dat is voor iedereen anders. De beste keuze hangt vooral af van waarvoor je hem het meest gaat gebruiken en wat je prioriteiten zijn.

In mijn zoektocht naar de beste luchtmatrassen hield ik vooral rekening met de verschillende situaties waarin je ze kunt gebruiken en de verschillende soorten kampeerders. Aan de hand van consumentenbeoordelingen en professionele websites zocht ik naar kwaliteit én klanttevredenheid.

 1. Intex Comfort-Plush Elevated, meest comfortabele luchtbed voor 2 personen, verkrijgbaar bij Bol.com
 2. Sea to summit Ether Light, meest kwalitatieve opblaasbare matras, beschikbaar bij Bol.com
 3. Bestway Pavillo, beste koop eenpersoons luchtmatras, online te koop bij Bol.com
 4. Coleman Extra Durable luchtbed, meest duurzame éénpersoons luchtbed, te koop bij Decathlon en Bol.com
 5. Intex Dura Beam Standard, beste zelfopblazende matras, online verkrijgbaar bij Bol.com
 6. Therm-a-Rest Neoair Uberlite, beste isolerende luchtmatras, online te koop bij Bol.com
 7. Quechua Air pomp 70, beste lichtgewicht zelfopblazende matras, online te koop bij Decathlon
 8. Flextail Gear Kingsize luchtbed, beste ruime opblaasmare matras, online verkrijgbaar bij Bol.com
 9. Intex Deluxe Ultra Plush, beste hoge opblaas matras, online beschikbaar bij Bol.com
 10. Therm-a-Rest Neoair Venture, beste lichtgewicht opblaas matras, Bol.com

1. Meest comfortabele opblaasbed: Plush Elevated

Tijdens een kampeervakantie verlang je er misschien naar om back to basic te gaan, maar toch wil dat niet zeggen dat een beetje comfort niet is toegelaten! Wil je er zeker van zijn dat je zal slapen als een roos? Dan is de Plush Elevated van Intex een goede keuze!

Het Plush Elevated Intex luchtbed is een extra hoog en sterk 2 persoons luchtbed dat aanvoelt als een echt bed. Daarom is het een goede keuze voor zij die houden van kamperen, maar tegelijkertijd toch willen genieten van een goede nachtrust.

Doordat hij voorzien is van een ingebouwde 230 volt pomp hoef je hem zelf niet op te blazen.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Extra comfortabel
 • Duurzaam
 • Zelfopblaasbaar

Nadelen

 • Zwaar
 • Niet compact

Specificaties

 • Afmetingen: 191 x 99 x 46 cm/203 x 152 x 46 cm
 • Gewicht: 6, 26 kg/8 kg
 • Opblaassysteem: ingebouwde pomp

Plush Elevated

2. Meest kwalitatieve opblaasbare matras: Ether Light

Of je nu gaat kamperen in de wildernis, op een festival of in je eigen tuin, een beetje comfort is altijd aangenaam. Als avontuurlijke ziel is dit misschien niet je eerste vereiste, maar als je lang wegblijft is een goede nachtrust zeker niet onbelangrijk. Het Ether Light luchtbed van Sea to Summit is dikker dan de meeste lichtgewicht matrassen en is speciaal ontworpen om de gebruiker van extra comfort te voorzien. Maar zijn belangrijkste troef is zijn duurzaamheid, waardoor waardoor dit beste bed voor in een tent ideaal is als je voor een lange tijd op reis vertrekt.

Natuurlijk zijn er ook heel wat andere voordelen die van hem een échte must-have maken. De Ether Light matras is geen opblaasbed met ingebouwde pomp, maar heeft wel een slim pompsysteem, Airstream Pump Sack genaamd. Dit is een pompzak waarmee je de luchtmatras snel en eenvoudig kan oppompen.

Ben je een onrustige slaper? Dan is dit opblaasbed ideaal, want hij is voorzien van een Pillow Lock. Dat wil zeggen dat je kussen altijd mooi op zijn plaats blijft liggen, hoeveel je ook woelt!
Slapen in koudere landen wordt eveneens veel aangenamer, want hij heeft een isolatiewaarde van 3,8 en houdt dus makkelijker warmte vast.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Lichtgewicht
 • Isolerend
 • Pillow Lock

Nadelen

 • Prijzig
 • Geen ingebouwde pomp

Specificaties

 • Afmetingen: 183 x 55cm
 • Dikte: 10 cm
 • Gewicht: 655 g
 • Opblaassysteem: pompzak

kwalitatief luchtbed Ether Light

3. Beste koop luchtmatras: Pavillo

Naar een festival ga je niet met een veldbed of zware matras. Je hebt liefst een lichtgewicht opblaasbed en het is nog fijner als het ook een goedkoop luchtbed is. Het Pavillo Intex luchtbed heeft het allemaal en is daarom dé ideale keuze voor de festivalganger!

Dit PVC Intex luchtbed is voorzien van een zacht laagje, zodat je nog comfortabeler slaapt. Het laagje zorgt er tevens voor dat je kussen en deken niet verschuiven tijdens het slapen, waardoor je nachtrust niet onnodig verstoord wordt.

Het opblaasbed is verkrijgbaar in verschillende formaten, waardoor hij ideaal is voor iedere lichaamsgrootte!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Goedkoop luchtbed
 • Verkrijgbaar in verschillende afmetingen
 • Zachte bovenlaag

Nadelen

 • Niet de beste kwaliteit
 • Niet zelfopblaasbaar

Specificaties

 • Afmetingen: 185 x 75 x 22 cm
 • Dikte: 10-25 cm
 • Gewicht: 1,9 kg
 • Opblaassysteem: zelf oppompen

Pavillo opblaasbare matras

4. Meest duurzame luchtbed: Extra Durable

Als je op zoek bent naar een opblaasbare matras die lang meegaat, dan is de Extra Durable van Coleman de moeite waard om te ontdekken.

Bij deze matras is er veel aandacht besteed aan de kwaliteit. Daarom is hij ideaal om te gebruiken tijdens lange vakanties. Daarnaast heeft hij een handig opblaasventiel waardoor je hem snel kan oppompen. Handig als je van plan bent om meerdere plekken te bezichtigen!

Prijzen en beschikbaarheid: Decathlon

Voordelen

 • Extra duurzaam
 • Handig ventiel

Nadelen

 • Redelijk prijzig
 • Niet zelfopblaasbaar

Specificaties

 • Afmetingen: 198 x 82 x 22 cm
 • Gewicht: 1,8 kg
 • Opblaassysteem: zelf oppompen

Coleman Extra Durable

5. Beste zelfopblazende matras: Dura Beam Standard

Luchtmatrassen met ingebouwde pomp wegen over het algemeen meer, maar zijn een goede oplossing als je op kampeertocht vertrekt met de auto. Op die manier moet je er niet mee sleuren en kan je het jezelf veel aangenamer maken.
Uiteraard zijn er veel luchtbedden met ingebouwde pomp, maar de Dura Beam Intex opblaasbare matras is toch iets bijzonder.

Dit 2 persoons luchtbed is voorzien van een elektrische pomp waardoor je hem makkelijk kan oppompen. Daarnaast ligt hij gewoon geweldig en heeft hij ingebouwde kussentjes. Je reiskussen mag je dus gerust thuis laten!

Deze opblaasbare matras is ideaal om tijdens een lange kampeervakantie een beetje te kunnen genieten van comfort. Uiteraard kan je hem ook gewoon in huis gebruiken voor bezoekers.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Zelfopblazende matras
 • Zachte toplaag
 • Voordelig

Nadelen

 • Zwaar

Specificaties

 • Afmetingen: 203 x 152 x 47 cm
 • Gewicht: 6,7 kg
 • Opblaassysteem: ingebouwde elektrische pomp

Beste zelfopblazende matras Dura Beam Standard

6. Beste isolerende luchtmatras: Neoair Uberlite

Heb je een reis naar een koud land gepland? Kies dan voor een opblaasbaar luchtbed dat isolerend is. Een aanrader is de Neoair Uberlite van Therm-a-Rest!

Deze opblaasbare matras weegt slechts 350 gram en is daarmee één van de lichtste luchtbedden op de markt. Dat is een handig voordeel als je wilt rondtrekken. Doordat het een R-waarde van 2,3 heeft zal je bovendien veel aangenamer slapen tijdens koude nachten.

Je kan deze opblaasbare matras voor 1 persoon oppompen met bijgeleverde pompzak. Hierdoor kan je binnen enkele minuten al van een heerlijke nachtrust genieten!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Goede kwaliteit
 • Isolerend
 • Lichtgewicht

Nadelen

 • Prijzig
 • Niet zelfopblaasbaar

Specificaties

 • Afmetingen: 51 x 183 cm
 • Gewicht: 250 g
 • Opblaassysteem: pompzak

isolerende luchtmatras Neoair Uberlite

7. Beste lichtgewicht zelfopblazende matras: Air pump 70

De meeste opblaasbare matrassen zijn zwaar, maar gelukkig is dit niet altijd zo. Als je het jezelf graag makkelijk wilt maken en je absoluut een zelfopblazende luchtmatras wilt hebben, dan is de Air pomp 70 opblaasbare matras van Decathlon een goed idee!

Deze self inflatable matras is niet alleen makkelijk in gebruik en licht, maar ook stevig. Hoe groots je avonturen ook zijn, je zal hem niet zomaar stuk krijgen! En moest dat toch het geval zijn, kan je beroep doen op de 10 jaar garantie die je erbij krijgt.

Het slimme design van deze matras is ook een groot pluspunt. Hij is lang genoeg voor de wat grotere mensen en is zo ontworpen dat je kussen en deken mooi blijven liggen. Voor zijn scherpe prijs is hij dus meer dan de moeite waard!

Prijzen en beschikbaarheid: Decathlon

Voordelen

 

 • Duurzaam
 • Groot formaat
 • Zelfopblaasbaar

Nadelen

 • Prijzig
 • Niet zo dik

Specificaties

 • Afmetingen: 200 x 70 x 11 cm
 • Gewicht: 1,3 kg
 • Opblaassysteem: geïntegreerde pomp

lichtgewicht zelfopblazende matras Air pump 70

8. Beste ruime opblaasmare matras: Kingsize kampeerbed

Het Kingsize kampeerbed van Flexitail Gear is ideaal als je graag woelt in je bed of als je het gewoon fijn vindt dat je veel ruimte hebt.

Deze oplaasbare matras is tevens een lichtgewicht, waardoor je hem eenvoudig overal met je meeneemt. Hij laat je genieten van comfort wanneer je er nood aan hebt en maakt het je mogelijk om je batterijen weer helemaal op te laden voor de volgende dag!

Ook in koude omstandigheden komt hij van pas met zijn isolatiewaarde van 3,3. Kortom, een goede opblaasbare matras om je avonturen mee te trotseren!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Lichtgewicht
 • Ruim
 • Goede kwaliteit

Nadelen

 • Prijzig
 • Niet zelfopblaasbaar

Specificaties

 • Afmetingen: 190 x 65 x 9 cm
 • Gewicht: 610 g
 • Opblaassysteem: zelf oppompen

opblaasmare matras Kingsize kampeerbed

9. Beste hoge opblaas matras: Deluxe Ultra Plush

Een opblaas matras is meestal niet zo dik en soms kan dat erg vervelend zijn voor je nachtrust. Het Deluxe Ultra Plush tweepersoons opblaasbed is niet alleen comfortabel hoog, maar heeft nog tal van andere grote troeven!

Deze Intex opblaasbare matras ziet eruit als een echt bed door het hoofdbord en voelt ook zo aan. Hierdoor zal je fantastisch slapen. Over het opblazen hoef je je geen zorgen te maken, want hij is voorzien van een handige ingebouwde pomp.

Dankzij het hoofdbord kan je makkelijker genieten van een boek of nog met iets anders bezig zijn voordat je slapen gaat. Al bij al een échte must-have als je extra comfortabel wilt kamperen en dus zeker één van de beste bedden voor in een tent!

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Hoofdbord voorzien
 • Hoge matras
 • Extra comfortabel

Nadelen

 • Zwaar

Specificaties

 • Afmetingen: 236 x 152 x 86 cm
 • Gewicht: 15 kg
 • Opblaassysteem: ingebouwde pomp

Deluxe Ultra Plush opblaas matras

10. Beste lichtgewicht opblaasmatras: Neoair Venture

De Neoair Venture van Therm-a-Rest is een kwalitatieve luchtmatras. Dit is een opblaasbare matras die bijna niets weegt en daarom dé ideale keuze is voor lichte reizigers. Maar er zijn nog tal van andere redenen waarom hij het ontdekken waard is!

Met zijn R-waarde van 3,2 is hij ideaal om mee te nemen naar koude bestemmingen. Hij zal altijd warm aanvoelen waardoor je lekker kan slapen. Een ander groot voordeel van deze opblaasbare matras is dat je hem eenvoudig kan oppompen met de bijgeleverde pompzak.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Voordelen

 • Lichtgewicht
 • Isolerend
 • Duurzaam

Nadelen

 • Niet goedkoop
 • Niet geschikt voor grote mensen
 • Beperkte dikte

Specificaties

 • Afmetingen: 51 x 183cm
 • Dikte: 5 cm
 • Gewicht: 540 g
 • Opblaassysteem: pompzak

Neoair Venture luchtmatras

Ben je klaar voor de aankoop van je opblaasbare matras? Dan mag je natuurlijk niet vergeten om ook een goede slaapzak aan te schaffen en misschien ook één van deze opblaasbare nekkussens!
Zoek je naar een alternatief voor een luchtbed? Kijk dan ook eens naar deze top 10 van beste veldbedden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven