Omvormer boot kopen? Info + Koopgids + 7x beste omvormers

Of je nu over een klein plezierbootje of een heuse jacht beschikt: op een boot heb je elektriciteit nodig. Je wilt op vakantie natuurlijk gewoon gebruik maken van huishoudelijk gereedschap, verlichting en het dashboard. Om dit mogelijk te maken, moet je een omvormer voor je boot aanschaffen. In deze blog vertel ik je waar je op moet letten bij de aankoop en wat de beste omvormers zijn van dit moment.

omvormer boot aansluiten

Waarom omvormer voor boot nodig?

Waar je ook zin in hebt, een cruise door Kroatië of een romantisch avondje op de Noordzee bijvoorbeeld, tijdens een ontspannen vaarvakantie wil je natuurlijk alle luxe die je ook thuis hebt. Daarom is het nodig om goed werkende en betrouwbare elektriciteit aan boord te hebben. Een goede omvormer voor je boot is dan ook een must-have!

De batterij van een boot (of bootaccu) geeft een laag voltage van ofwel 12, 24 of 48 volt. Aangezien huishoudelijke apparaten werken op 220 of 230 volt, is dit dus niet voldoende. Bovendien geeft de batterij van een boot ook gelijkstroom (= DC) af, terwijl huishoudelijke apparatuur wisselspanning (= AC) nodig heeft.

Een omvormer voor een boot zet gelijkstroom om in wisselspanning en vormt de 12, 24 of 48 volt moeiteloos om naar 230 of 220 volt. Op die manier kun je dus moeiteloos gebruik maken van je elektronische apparatuur aan boord. Dat kan tijdens dat je aangemeerd bent of rondvaart.

boot omvormer

Soorten omvormers voor boot

Er zijn twee soorten omvormers voor een boot. Ofwel ga je voor de gemodificeerde sinusomvormer, ofwel kies je de zuivere sinusomvormer.

Als je gebruik maakt van elektriciteit, wordt er namelijk een sinusvormig signaal (op een grafiek ziet dit er uit als een omgekeerde en horizontaal liggende ‘S’) opgewekt als gevolg van de opgewekte spanning. Dit is een basisvorm van wisselspanning of wisselstroom.
Een omvormer in je boot zet spanning pas om in een constant vermogen als die sinusvorm wordt bereikt. En alleen als dat constant vermogen wordt bereikt, is het ook veilig om elektrische apparatuur te gebruiken.

Gemodificeerde sinusomvormer

Een gemodificeerde sinusomvormer bootst een zuiver sinus signaal na, maar komt eigenlijk alleen maar in de buurt. Hierdoor is dit minder optimaal aangezien het problemen geeft bij bepaalde elektrische toestellen. In sommige apparatuur zal deze nagebootste sinus zelfs tot kortsluiting leiden, waardoor je toestellen kapot gaan.

Voor eenvoudige en kleine elektrische apparatuur geeft een gemodificeerde sinusomvormer meestal geen problemen (denk aan eenvoudige koffietoestellen), maar Nespresso koffiemachines zullen wel kapot gaan. Net zoals flatscreen TV’s, koelkasten, airco’s, satellietontvangers, stofzuigers en opladers… Ook om verlichting, navigatielichten en je dashboard te gebruiken geeft een gemodificeerde sinusomvormer problemen, trouwens.

Precies om die reden wordt er dan ook aangeraden om altijd voor een zuivere sinusomvormer te kiezen.

Zuivere sinusomvormer

Elke booteigenaar zou dus moeten kiezen voor een zuivere sinusomvormer. Zo kun je zonder problemen gebruik maken van al je huishoudelijke apparatuur, maar ook van elektrische snufjes of noodzakelijkheden in je boot.

Een zuivere sinusomvormer zorgt namelijk voor een zuivere sinus signaal, waardoor je -net zoals thuis- probleemloos gebruik kunt maken van elektriciteit.

omvormer 12v naar 230v

7x Beste omvormers voor boot

Zoals ik hierboven al zei, zijn zuivere sinusomvormers voor een boot de beste keuze. Daarom zijn alle onderstaande exemplaren alleen deze variant. Je betaalt er misschien iets meer voor, maar je hebt er later dan ook geen problemen mee.

1. Beste goedkope 12V omvormer voor boot: Victron Phoenix 12/800

Deze Victron Phoenix 12/800 omvormer is ideaal voor een kleinere boot zonder te veel zware elektrische toestellen. Bovendien komt hij tegen een zacht prijsje. Dit is een omvormer van 12V naar 230V. Ideaal voor vrijwel alle huishoudelijke apparatuur dus!

Dat kan in totaal tot een vermogen van 800VA of (ongeveer) 800 watt. Daardoor kunnen apparaten zoals een koelkast, (plasma) TV met stereo installatie, kleine boilers, computers en een strijkijzer worden gebruikt (maar let op als dat allemaal gelijktijd gebeurd!). Helaas is dit wel te weinig voor zwaardere toestellen zoals friteuses, ingewikkelde koffiezetapparaten, stofzuigers, wasmachines, drogers en vaatwassers. Een magnetron of microgolfoven zou nog net moeten lukken.

Door het hoge piekvermogen (1500w) is het ook mogelijk om toestellen met een hoog startvermogen (o.a. diepvries of koelkast) aan te sluiten.

Een enorm voordeel aan deze omvormer voor een boot is dat hij erg compact en licht van gewicht is. Daardoor is het apparaat eenvoudig te installeren en ook terug weg te nemen. Je kunt hem namelijk gewoon in het stopcontact pluggen.
Met een schakelaar aansluiting die je apart koopt, wordt het gebruiksgemak nog beter.

Onderaan deze kleine machine zit er ook al een schakelaar. Hier kun je de omvormer aan- of uitschakelen, maar eveneens de ECO modus aanzetten. De omvormer gaat dan automatisch op stand-by wanneer er weinig stroom wordt gebruikt. En dat bespaart weer heel wat batterij!

De Victron Phoenix 12/800 is beveiligd tegen kortsluiting, overbelasting, te hoge temperaturen en een te lage accuspanning. Mogelijke problemen worden aangegeven door gekleurde LED lampjes op het toestel.

Prijzen en beschikbaarheid: Bootman

Voordelen

 • Niet duur.
 • Voldoende voor basisgebruik elektrische toestellen.
 • Hoog piekvermogen.
 • Heel compact.
 • ECO modus.
 • Makkelijk te installeren.
 • Goede beveiliging.
 • 5 jaar fabrieksgarantie.

Nadelen

 • Zwaardere apparaten kun je niet gebruiken met deze omvormer op een boot.
 • Alleen voor 12 V accu’s.

Productspecificaties

 • Geschikt voor laadspanning batterij: 12V
 • Uitgangsspanning: 230V / 50Hz
 • Vermogen: continu: 800VA, piek: 1500VA
 • Beveiligt tegen: kortsluiting, overbelasting, te hoge temperatuur en een te lage accuspannning
 • Afmetingen: 10,5 x 23 x 32,5 cm
 • Gewicht: 5,5 kg

Victron Phoenix 12-800

2. Beste prijs-kwaliteit 24V omvormer: Victron Phoenix 24/1200

Deze Victron Phoenix 24/1200 is ideaal voor boten met een accu of batterij van 24V en kunnen al wat meer apparaten aan. Bovendien is deze omvormer niet heel duur en dus een echte aanrader voor de meeste booteigenaars.

Deze zuivere sinusomvormer zet 24V batterijen ook om in een aansluiting voor 230 V en levert een continu vermogen van 1000W bij 25°C of 900W bij 40°C. Wanneer het apparaat te heet wordt (+65°C), dan neemt het vermogen wel aanzienlijk af tot 600W. Houd dit dus goed in de gaten! Met een extreem hoog piekvermogen (2400W) kun je dit toestel ook gebruiken voor apparaten die bij het aanslaan veel energie verbruiken.

In de meeste gevallen zal een verbruik van 1000W of 1000VA dus mogelijk zijn. Hiermee kun je dus ook zonder moeite een magnetron, koffiezetapparaat, friteuse of zelfs airco gebruiken (apart van elkaar), naast de meer ’traditionele’ apparatuur zoals een koelkast, TV, computers, …

Heel handig aan de Victron Phoenix 24/1200 is dat je deze omvormer voor je boot parallel met tot zes (!) andere omvormers kan gebruiken. Hierdoor is het dus mogelijk om het vermogen aanzienlijk te verhogen.
Verder vind ik trouwens ook de fabrieksgarantie van 5 jaar heel mooi.

Door het compacte formaat en draagbare gewicht (10 kg) is dit apparaatje makkelijk te installeren. En ook instellingen zijn makkelijk aan te passen, want je kunt dit toestel aansluiten op je computer.

Met behulp van een schakelaar kun je deze omvormer makkelijk aan- of uitschakelen en de LED lampjes geven weer dat alles goed verloopt. Als er problemen zijn, hoef je je ook geen zorgen te maken want deze omvormer voor een boot is beveiligd tegen ingangspanning met een te hoge rimpel, overbelasting, te lage batterijspanning, te hoge temperaturen en kortsluitingen.

Prijzen en beschikbaarheid: Bootman

Voordelen

 • Betaalbaar.
 • Voldoende voor gebruik van de meeste elektrische toestellen.
 • Heel hoog piekvermogen.
 • Parallel te gebruiken met andere omvormers.
 • Compact.
 • Makkelijk te installeren.
 • Eenvoudig controlepaneel.
 • Goede beveiliging.
 • 5 jaar fabrieksgarantie.

Nadelen

 • Te veel zware apparaten kun je niet gelijktijdig gebruiken met deze omvormer op een boot.
 • Alleen voor 24 V accu’s.
 • Wanneer de omvormer te warm wordt, daalt het vermogen aanzienlijk.

Productspecificaties

 • Geschikt voor laadspanning batterij: 24V
 • Uitgangsspanning: 230V / 50Hz
 • Vermogen: continu: 900 tot 1000VA (bij 65°C of meer daalt dit naar amper 600VA), piek: 2400VA
 • Beveiligt tegen: ingangsspanning met een te hoge rimpel, overbelasting, te lage accuspanning, te hoge temperatuur en kortsluiting.
 • Afmetingen: 37,5 x 21,4 x 11 cm
 • Gewicht: 10 kg

Victron Phoenix 24-1200

3. Beste 12V omvormer voor boot en acculader in één: Victron Multiplus Compact 12/2000-80

Een omvormer vormt je batterij om tot een volwaarde stroombron, maar dan moet die batterij natuurlijk wel altijd voldoende energie hebben. Daarom is het geen slecht idee om te kiezen voor een boot omvormer en acculader in één. Ze zijn helaas niet goedkoop, maar bieden je wel extreem veel gebruikscomfort.

Voor een 12V omvormer naar 230V en acculader in één, wordt deze Victron Multiplus Compact 12/2000-80 veelvuldig geprezen en aangeduid als absoluut topproduct.

Dit apparaat zet walstroom (of energie uit een aggregaat) moeiteloos om naar laadstroom voor je batterij. Vervolgens maakt datzelfde apparaat het ook mogelijk om huishoudelijke toestellen aan boord te gebruiken zoals je dat thuis gewend bent. Omdat de acculader alleen stroom gebruikt die ‘over’ is, wordt het aggregaat of de walstroom nooit overbelast en stoor je ook andere booteigenaars niet met dit apparaat.
Precies daarom wordt dit product vaak gezien als de beste omvormer voor een boot met een accu van 12V. Beide functies zijn trouwens apart van elkaar  te gebruiken of uit te schakelen via het handige controlepaneel.
Via de website of app kun je de omvormer trouwens ook monitoren of instellen.

Hoewel je een bijzonder hoog uitgangsvermogen hebt (2000VA en ook piek is hoog: 4000VA!) en daar dus heel wat huishoudelijke toestellen (zelfs tegelijkertijd!) op kunt aansluiten, is dit apparaat ook parallel te gebruiken met (6) andere omvormers. Zeker voor grote families is dit een handige optie.

Om een beter inzicht te krijgen in wat deze omvormer voor je boot eigenlijk allemaal doet, is een controlepaneel zoals deze Victron Digital Multi Control 200/200A GX een handig extraatje. Daarmee kun je namelijk de laadstatus raadplegen, maar ook de acculader aan en uit zetten.

Net zoals de andere producten van Victron, komt deze krachtpatser ook met een garantie van vijf jaar en is de omvormer beveiligd tegen omgekeerde polariteit, oververhitting, overbelasting, te hoge en te lage accuspanning en kortsluiting.

Prijzen en beschikbaarheid: Bootman

Voordelen

 • Omvormer en acculader in één.
 • Hoog vermogen.
 • Zeer hoog piekvermogen.
 • Bijna alles gebeurt automatisch en stoort anderen niet.
 • Parallel te gebruiken met andere omvormers.
 • Makkelijk te installeren.
 • Eenvoudig controlepaneel.
 • Te gebruiken via website of app.
 • Zeer goede beveiliging.
 • 5 jaar fabrieksgarantie.

Nadelen

 • Duur, maar je krijgt wel twee apparaten voor de prijs van één.
 • Alleen voor 12V accu’s.

Productspecificaties

 • Geschikt voor laadspanning batterij: 12V
 • Uitgangsspanning: 230V / 50Hz
 • Laadvermogen: 80 Ampère
 • Vermogen: continu: 2000VA, piek: 4000VA
 • Beveiligt tegen: omgekeerde polariteit, oververhitting, overbelasting, te hoge en te lage accuspanning en kortsluiting.
 • Afmetingen: 52 x 25,5 x 12,5 cm
 • Gewicht: 11,5 kg

Victron Multiplus Compact 12-2000-80

4. Beste 24V omvormer en acculader in één: Victron Multiplus 24/3000-70-16

De beste boot omvormer en acculader in één voor batterijen van 24V is deze Victron Multiplus 24/3000-70-16. Naast stroom gebruiksklaar maken voor huishoudtoestellen, zorgt dit apparaat er ook voor dat je accu altijd opgeladen is. Dat laatste gebeurt met een snelle laadstroom van 70A.

De omvormer is geschikt om zware toestellen van stroom te voorzien. Bovendien kan dat voor de meeste zelfs tegelijkertijd. Met een continu vermogen van 3000VA om een wasmachine én de vaatwasser tegelijkertijd aan te zetten. Natuurlijk kan je ook andere, minder zware toestellen tegelijkertijd gebruiken.
Met een piekstroom van 6000VA kunnen toestellen die veel vermogen verbruiken tijdens het aanslaan ook perfect gebruikt worden.

Omdat dit een heel zware lader is, werd hij uitgerust met het Power Control systeem. Dit zorgt ervoor dat de wal- of aggregaatstroom niet wordt overbelast en hebben andere gebruikers van diezelfde stroom geen last van jouw zware toestel. De acculader neemt namelijk alleen stroom die over is en gebruikt die optimaal.
Als de aggregaat- of walstroom door een andere reden toch overbelast raakt en uitvalt, zorgt dit apparaat voor de oplossing. Door de Power Assist functie wordt dan automatisch overgeschakeld naar de batterij zonder dat je toestellen uitvallen. Eens de overbelasting terug afneemt, wordt je batterij terug opgeladen.

Naast deze eigenschap, zijn er nog andere functies die de veiligheid van de omvormer en je boot waarborgen. Zo is er beveiliging tegen omgekeerde polariteit, oververhitting, overbelasting, te hoge en te lage accuspanning en tegen kortsluiting.

De Victron Multiplus 24/3000-70-16 is tegelijkertijd te gebruiken met andere omvormers. Ideaal als je dus veel toestellen wilt gebruiken of met een grote groep mensen op de boot zit.

Deze omvormer voor een boot is ook online of vanaf een app te bedienen.

Prijzen en beschikbaarheid: Bootman

Voordelen

 • Omvormer en acculader in één.
 • Zeer hoog vermogen: meerdere zware machines tegelijkertijd gebruiken is mogelijk.
 • Zeer hoog piekvermogen.
 • Bijna alles gebeurt automatisch en stoort anderen niet.
 • Bij overbelasting van aggregaat- of walstroom schakelt de omvormer automatisch over op de zware batterij.
 • Parallel te gebruiken met andere omvormers.
 • Makkelijk te installeren.
 • Eenvoudig controlepaneel.
 • Te gebruiken via website of app.
 • Zeer goede beveiliging.
 • 5 jaar fabrieksgarantie.

Nadelen

 • Duur, maar je krijgt wel twee apparaten voor de prijs van één.
 • Alleen voor 24V accu’s.

Productspecificaties

 • Geschikt voor laadspanning batterij: 24V
 • Uitgangsspanning: 230V / 50Hz
 • Laadvermogen: 70 Ampère
 • Vermogen: continu: 3000VA, piek: 6000VA
 • Beveiligt tegen: omgekeerde polariteit, oververhitting, overbelasting, te hoge en te lage accuspanning en kortsluiting.
 • Afmetingen: 36,2 x 25,8 x 21,8 cm
 • Gewicht: 18 kg

omvormer boot victron

5. Beste 48V omvormer voor boot en acculader in één: Victron Multiplus 48/5000/70

Indien je boot een zware accu van 48V heeft, dan moet je ook een zware omvormer kiezen. En waarom niet meteen eentje waar ook een acculader bij zit? Zo zit je nooit nog zonder stroom!

De Victron Multiplus 48/5000/70 is het beste van het beste, maar komt natuurlijk ook met een stevig prijskaartje. Gelukkig krijg je daar ook tal van goede eigenschappen voor in de plaats!

Met een continu vermogen van 5000VA is het mogelijk om verschillende zware machines tegelijkertijd aan te zetten en uiteraard kunnen ook kleinere toestellen worden gebruikt. Als dit toch niet genoeg blijkt, heb je ook bij dit toestel de mogelijkheid om meerdere omvormers tegelijkertijd aan te sluiten.

De acculader en omvormer kunnen samen of apart ingeschakeld worden. De batterij zal bovendien nooit overbelast worden door de Power Assist functie. Deze eigenschap voorkomt overbelasting afkomstig van een aggregaat of walstroom. Mocht de stroom trouwens uitvallen, dan schakelt de omvormer automatisch over naar de batterij om alle machines moeiteloos te laten verder lopen. Wanneer de energiebron ontlast is, koppelt de omvormer zich terug aan de wal- of aggregaatstroom en laadt de accu zich ook opnieuw op.

Ook dit toestel is eenvoudig in te stellen of in het oog te houden via een website of de VRM app.

Deze omvormer voor de boot heeft een eigen controlepaneel, maar als je een duidelijker alternatief wilt voor de acculader, dan moet je dit nog apart aanschaffen. Een aanrader daarvoor is de Victron Digital Multi Control 200/200A GX. Dit apparaat kun je trouwens bij alle Victron Multiplus toestellen gebruiken.

Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over veiligheid, want deze omvormer voor de boot komt met beveiliging tegen omgekeerde polariteit, oververhitting, overbelasting, te hoge en te lage accuspanning en kortsluiting.

Prijzen en beschikbaarheid: Bootman

Voordelen

 • Omvormer en acculader in één.
 • Zeer hoog vermogen: meerdere zware machines tegelijkertijd gebruiken is mogelijk.
 • Zeer hoog piekvermogen.
 • Bijna alles gebeurt automatisch en stoort anderen niet.
 • Bij overbelasting van aggregaat- of walstroom schakelt de omvormer automatisch over op de zware batterij.
 • Parallel te gebruiken met andere omvormers.
 • Makkelijk te installeren.
 • Eenvoudig controlepaneel.
 • Te gebruiken via website of app.
 • Zeer goede beveiliging.
 • 5 jaar fabrieksgarantie.

Nadelen

 • Duur, maar je krijgt wel twee apparaten voor de prijs van één.
 • Alleen voor 48V accu’s.

Productspecificaties

 • Geschikt voor laadspanning batterij: 48V
 • Uitgangsspanning: 230V / 50Hz
 • Laadvermogen: 70 Ampère
 • Vermogen: continu: 5000VA, piek: 10000VA
 • Beveiligt tegen: omgekeerde polariteit, oververhitting, overbelasting, te hoge en te lage accuspanning en kortsluiting.
 • Afmetingen: 44,4 x 32,8 x 24 cm
 • Gewicht: 30 kg

48V omvormer boot Victron Multiplus 48-5000-70

6. Beste prijs-kwaliteit 12V omvormer voor boot en acculader in één: Victron Multiplus Compact 12/1600-70

De Victron Multiplus Compact 12/1600-70 is een zware omvormer van 12V naar 230V met 1600VA. Dit uitgangsvermogen is meer dan genoeg voor verschillende elektrische toestellen en kan zelfs (tegelijkertijd!) gebruikt worden wanneer je ook zwaardere apparaten aan hebt staan.

Deze goede boot omvormer heeft enkele van de beste eigenschappen van zijn duurdere broertjes en zusjes meegekregen. Zo zorgt de Power Assist functie ervoor dat je nooit zonder energie zit bij bijvoorbeeld overbelasting. Dan haalt het toestel namelijk elektriciteit uit de accu. Die wordt weer opgeladen eens het gevaar op overbelasting is geweken.

Naast een omvormer voor de boot is dit toestel namelijk ook een sterke acculader. Zo wordt je batterij altijd slim opgeladen als het apparaat gekoppeld is aan een aggregaat of walstroom. Deze Victron omvormer gebruikt ook het Power Control systeem om overbelasting bij andere booteigenaars te vermijden. Verder is er trouwens ook bescherming tegen omgekeerde polariteit, oververhitting, te hoge en lage accuspanning en kortsluiting.

Verder kun je deze omvormer en acculader in één combineren met wel zes andere omvormers, is het toestel te bedienen met de VRM-app of via internet en kun je de acculader en omvormer apart van elkaar gebruiken.

De reviews liegen er niet om: dit is een heel sterk presterend product en dan ook een echte aanrader. Bovendien is het vrij compact en niet al te zwaar, waardoor de installatie erg makkelijk is.

Voor een duidelijk overzicht moet je een apart controlepaneel aankopen, zoals deze Victron Digital Multi Control 200/200A GX. Daarmee kun je de laadstatus raadplegen of de acculader in- of uitschakelen.

Prijzen en beschikbaarheid: Bootman

Voordelen

 • Omvormer en acculader in één.
 • Hoog vermogen: (enkele) zware machines tegelijkertijd gebruiken is mogelijk.
 • Hoog piekvermogen.
 • Bijna alles gebeurt automatisch en stoort anderen niet.
 • Bij overbelasting van aggregaat- of walstroom schakelt de omvormer automatisch over op de zware batterij.
 • Parallel te gebruiken met andere omvormers.
 • Makkelijk te installeren.
 • Eenvoudig controlepaneel.
 • Te gebruiken via website of app.
 • Zeer goede beveiliging.
 • 5 jaar fabrieksgarantie.

Nadelen

 • Alleen voor 12V accu’s.

Productspecificaties

 • Geschikt voor laadspanning batterij: 12V
 • Uitgangsspanning: 230V / 50Hz
 • Laadvermogen: 70 Ampère
 • Vermogen: continu: 1600VA, piek: 3000VA
 • Beveiligt tegen: omgekeerde polariteit, oververhitting, overbelasting, te hoge en te lage accuspanning en kortsluiting.
 • Afmetingen: 37,5 x 21,4 x 11 cm
 • Gewicht: 10 kg

12V omvormer boot Victron Multiplus Compact 12-1600-70

7. Beste 12V omvormer en acculader voor zwaar gebruik: Victron Multiplus 12/3000-120 Omvormer en acculader

Wil je een zware omvormer op je boot installeren met een batterij van 12V? Dan is deze Victron Multiplus 12/3000-120 de beste keuze. De eigenschappen zijn fantastisch, maar je betaalt er natuurlijk wel iets voor… Zoals alle exemplaren in dit artikel, is dit ook een omvormer van 12V naar 230V.

Een continu vermogen van 3000VA is extreem hoog waardoor meerdere zware machines aansluiten niet meer voor problemen zorgt. De piekstroom is dubbel zo hoog (6000VA), waardoor toestellen die bij het aanslaan veel energie verbruiken ook moeiteloos werken. Wasmachines, droogkasten, airco’s of minder zware toestellen: allemaal zijn ze te combineren met deze zware omvormer voor je boot.

Bij dit duurdere model geeft Victron natuurlijk nog vele extra’s. Zo kun je dit toestel combineren met nog meer omvormers (tot zes), heeft het de Power Assist functie (automatisch omschakelen op de accu bij overbelasting), Power Control Systeem (alleen stroom gebruiken die over is om andere booteigenaars niet te ergeren) en is het verder nog beveiligd tegen omgekeerde polariteit, oververhitting, te hoge en te lage accuspanning.

Net zoals bij de andere Victron toestellen, kun je alles instellen via een handige app of online.

Naast een omvormer voor je boot, is ook dit exemplaar een acculader. Die functie kan je tegelijkertijd gebruiken, of apart inschakelen. In ieder geval kom je nooit met een lege batterij te zitten als je dit product aanschaft!

Ik zei het al eerder: het gaat om een dure aankoop, maar je krijgt er wel kwaliteit voor in de plaats. Bovendien krijg je vijf jaar garantie en kun je altijd terecht bij de uitstekende customer service van Victron als er toch iets mis gaat.

Prijzen en beschikbaarheid: Bootman

Voordelen

 • Omvormer en acculader in één.
 • Héél hoog vermogen: zware machines tegelijkertijd gebruiken is mogelijk.
 • Héél hoog piekvermogen.
 • Alles gebeurt automatisch en stoort anderen niet.
 • Bij overbelasting van aggregaat- of walstroom schakelt de omvormer automatisch over op de zware batterij.
 • Tegelijkertijd te gebruiken met andere omvormers.
 • Makkelijke installatie.
 • Eenvoudig controlepaneel.
 • Te gebruiken via website of app.
 • Zeer goede beveiliging.
 • 5 jaar fabrieksgarantie.

Nadelen

 • Alleen voor 12V accu’s.
 • Duur.

Productspecificaties

 • Geschikt voor laadspanning batterij: 12V
 • Uitgangsspanning: 230V / 50Hz
 • Laadvermogen: 120 Ampère
 • Vermogen: continu: 3000VA, piek: 6000VA
 • Beveiligt tegen: omgekeerde polariteit, oververhitting, overbelasting, te hoge en te lage accuspanning en kortsluiting.
 • Afmetingen: 36,2 x 25,8 x 21,8 cm
 • Gewicht: 18,85 kg

omvormer boot zuivere sinus

Waar op letten bij kopen omvormer boot?

Laadspanning batterij

Elke boot heeft een batterij of accu met een bepaalde laadspanning. Dat is ofwel 12V, 24V of 48V. Het is belangrijk dat je kiest voor een omvormer die werkt op dit bepaalde voltage, want anders zal de omvormer op de boot niet werken.

Uitgangsvermogen

Het uitgangsvermogen is het totale vermogen dat een omvormer aan kan op eenzelfde moment. Om te weten welk uitgangsvermogen de omvormer van jouw boot nodig heeft, moet je dus het totale (maximale) vermogen van alle elektrische apparaten bij elkaar optellen en daar nog een marge bij te nemen.

Het uitgangsvermogen wordt uitgedrukt in VA (voltampère) maar is eigenlijk net hetzelfde als W (Watt), want spanning x stroom is het vermogen. VA wordt gebruikt in plaats van Watt om kleine verschillen bij wisselspanningen aan te tonen. Het eigenlijke vermogen dat wordt afgenomen, is namelijk verschillend bij elk soort toestel dat op het elektriciteitsnet is aangesloten.

Enkele voorbeelden van huishoudtoestellen en hun gemiddelde wattage (wat dus ongeveer hetzelfde is als hun waarde in voltampère):

 • Keramische of inductie kookplaat: 1300 à 1400 watt
 • Koelkast: 25 watt (zonder vriesvak) of 33 watt (met vriesvak)
 • Friteuse: 850 watt
 • Magnetron: 750 watt
 • Koffiezetapparaat: 900 watt
 • Stofzuiger: 900 watt
 • Strijkijzer: 500 watt
 • Airco: 800 watt
 • Elektrische boiler 30 liter: 650 watt
 • Elektrische boiler 50 liter: 1200 watt
 • Plasma TV: 250 watt
 • Stereo Installatie: 40 watt
 • Vaste computer: 150 à 200 watt
 • Laptop: 60 watt
 • Elektrisch scheerapparaat: 2 watt
 • Wasmachine: 1000 watt
 • Droger: 2400 watt
 • Vaatwasser: 1200 watt

vermogen omvormer boot

Beveiliging

Met elektriciteit let je altijd maar beter op. Door kortsluiting kan er altijd wel iets misgaan. Gelukkig zit er op moderne omvormers altijd wel wat beveiliging zoals omgekeerde polariteit, oververhitting, overbelasting en kortsluiting.

Afmetingen

Bepaalde omvormers vallen nogal groot uit en die zijn natuurlijk minder geschikt als je weinig plaats hebt. Daarom is een compacte omvormer voor je boot vaak aangeraden. Meet op voorhand goed na hoeveel plaats je hebt en of het apparaat (inclusief alle andere benodigdheden om dit apparaat te doen werken!) genoeg plek heeft.

Omvormer en acculader in één

Eens je gaat varen, is het een goed idee om met een volle batterij te vertrekken. Als je kiest voor een omvormer en acculader in één, dan wordt de accu altijd automatisch bijgeladen na aansluiting op wal- of paalspanning.

Wat is het ideale vermogen?

Niet iedereen gebruikt even veel elektriciteit. Een grote familie zal bijvoorbeeld een omvormer nodig hebben met een veel hoger vermogen en een hogere piekstroom dan een gezin van maar twee personen.

Eigenlijk moet je een optelsom maken van de hoeveelheid watt die alle 220V apparaten produceren. En dan moet je vooral letten hoeveel ze samen verbruiken (= continue vermogen).
Daarnaast moet je ook rekening houden met het piekvermogen. Dit is het moment waarop het grootst aantal apparaten tegelijkertijd worden gebruikt. ’s Morgens of ’s avonds bijvoorbeeld.
Als het totale verbruikte vermogen namelijk hoger ligt dan het maximale piekvermogen, dan kan dit je omvormer permanent beschadigen.

Bepaalde elektrische toestellen vermelden alleen het minimumverbruik (o.a. koelkasten) of zijn niet helemaal eerlijk over het stroomverbruik (microgolfovens/magnetrons hebben een hoger stroomverbruik dan wordt aangegeven).
Let er ook op dat de omvormer zelf ook een hoog vermogen nodig heeft (meestal tussen 1 à 1.2 Ampère). Een extra batterij kan hierbij helpen!

Precies daarom is het geen slecht idee om een marge in te bouwen en een omvormer voor je boot te kopen met een hoger vermogen dan strikt noodzakelijk. Zo ben je er zeker van dat je nooit in de problemen komt!

vermogen omvormer boot

Hoe omvormer op je boot aansluiten of inbouwen?

Allereerst: denk aan de veiligheid! Daarom is het belangrijk om geen te dunne kabels te kiezen om je omvormer in je boot aan te sluiten en altijd gebruik te maken van zekeringen. Als je weinig weet van elektrische aansluitingen, dan is het niet zo’n goed idee om dit zelf te plaatsen. Een vakman kost dan wel iets meer, maar zo voorkom je ook schade of zelfs ongelukken…

Onderstaand filmpje verduidelijkt hoe je een omvormer kunt aansluiten in een caravan, camper of mobilhome maar eigenlijk geldt hetzelfde voor een boot.
Ik heb het filmpje meteen doorgespoeld naar het moment waar wordt uitgelegd hoe je de omvormer aansluit. Als je meer info wilt over de verschillende soorten omvormers (gemodificeerd of zuiver), scroll dan zeker terug voor een duidelijke uitleg!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven