Luchtkussen krik of Air Jack kopen – Goed alternatief voor autokrik? Top 3

Een goede autokrik is onmisbaar als je veilig en onbezorgd met de auto op baan gaat. Maar wist je dat er ook alternatieven zijn voor de zware en nogal onhandige garagekrikken van metaal? Een luchtkussen krik of Air Jack is een opblaasbare hefboom dat zelfs door professionals bij de wegenwacht wordt gebruikt. Het is bijzonder sterk, extreem licht van gewicht, kan hoge gewichten dragen, heeft geen stabiele ondergrond nodig en het is eenvoudig in gebruik. Je merkt het al, dit is iets wat in iedere koffer zou moeten liggen. Zeker als je binnenkort een roadtrip op de planning hebt staan! air jack

Wat is een luchtussen krik of Air Jack?

Een luchtkussen krik of Air Jack is wat de naam eigenlijk al duidelijk maakt. Een luchtkussen dat uit heel sterk materiaal is gemaakt, wordt met behulp van lucht opgeblazen om de auto te ondersteunen als er bvb. een wiel wordt vervangen of wanneer je vast zit in de modder. Dit gebeurt meestal door de Air Jack via een slang aan de uitlaat te koppelen en zo rustig te laten vullen. Een luchtkussen krik heeft heel wat voordelen tegenover de klassieke autokrik of garagekrik. Ze zijn namelijk bijzonder licht van gewicht (meestal minder dan drie kilogram), makkelijk te transporteren en ze hebben een erg hoog draaggewicht. Dat ligt minimaal rond drie ton of 3000 kg. Door vele schaarkrikken wordt dat aantal zelfs niet eens gehaald! Bovendien is een luchtkussen krik ook te gebruiken in veel meer omstandigheden. Omdat het geen stabiele ondergrond nodig heeft, is het de ideale oplossing als je in een berm staat geparkeerd, maar ook wanneer je op zand, sneeuw of modder rijdt. Hierdoor is het dus de ideale autokrik om mee te nemen tijdens een road trip! Aangezien het bovendien erg licht van gewicht is en helemaal plat is, neemt het vrijwel niets van plaats in. Nóg een voordeel is dat je hier ook niet met minimale hoogtes zit. Een normale autokrik heeft altijd een minimale ‘schotelhoogte’ die aanduidt hoeveel ruimte er minstens onder de auto moet zijn om de krik te gebruiken. Aangezien een Air Jack zonder lucht amper enkele centimeters hoog is, speelt de schotelhoogte hier dus van weinig belang.

Zijn ze een goed alternatief voor een gewone autokrik?

Veel mensen zijn een beetje sceptisch tegenover een Air Jack luchtkussen als alternatief voor een autokrik, maar het wilt toch ook al veel zeggen dat wegenwachten zoals ANWB een luchtkussen krik gebruiken om mensen uit de nood te helpen (de Nederlandse tegenhanger van Touring Wegenhulp). En ook bij woestijnrally’s zoals Parijs-Dakar gebruiken de meeste teams deze krikken om pech te verhelpen. Je kan eigenlijk de vergelijking maken met een springkasteel (dat trouwens uit een minder kwalitatieve stof wordt gemaakt dan een luchtkussen krik!): Tegelijkertijd springen daar soms wel tien kinderen op. Door de neerwaartse druk van het springen wordt het gewicht vele malen hoger en toch kan het springkasteel dit perfect aan. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken dat dit toestel zou ontploffen! Wel raad ik aan -net zoals bij een gewone autokrik- om ook gebruik te maken van assteunen. Deze dragers nemen de druk namelijk over en verdelen dat evenredig over de auto. Veiligheid boven alles! luchtkussen krik kopen air jack

Beste air jack kopen? Top 3

Als je een Air Jack wilt kopen heb je een vrij beperkte keuze, maar toch komen er alsmaar meer merken op de markt. Afhankelijk van het gewicht van jouw voertuig heb ik een top drie samengesteld, gebaseerd op reviews van consumenten en professionele websites.

Beste luchtkussen krik tot 3000 kg

Voor kleine tot middelgrote auto’s is dit luchtkussen van Westfalia meer dan voldoende. Het kan namelijk een gewicht aan tot 3 ton of 3000 kilogram. Bij je aankoop zit een Air Jack luchtkussen, een slang om aan te sluiten op de uitlaat, twee beschermmatten en een praktische opbergtas. De slang moet je gewoon aan de uitlaat bevestigen en vervolgens je auto stationair laten draaien. Door middel van een terugslagklep loopt de luchtkussen krik ook op geen enkel moment leeg. opgepompt is deze Air Jack behoorlijk groot en door dit ruime oppervlak staat je wagen veel stabieler op eender welke ondergrond. Een nadeel van deze luchtkussen krik is wel dat er geen ventiel bijgeleverd wordt die kan aangesloten worden op een compressor. Dat moet je dus zelf nog kopen. Zeker bij een elektrische wagen is dit van belang.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Productspecificaties:

 • Maximaal belastbaar gewicht: 3 ton (3000 kg)
 • Minimale hoogte: 1 cm
 • Maximale hoogte: 60 cm
 • Gewicht: 2,6 kg
Westfalia luchtkussen krik

Beste air jack luchtkussen tot 4200 kg

Met een draaggewicht tot 4,2 ton kan je al zware auto’s optillen met dit product van Berger & Schröter. Als je besluit om deze Air Jack te kopen, dan krijg je een luchtkussen, slang en sportieve draagtas om alles in op te bergen. Door het lichte gewicht (5,22 kg) is het trouwens ook eenvoudig mee te nemen in de koffer en door de kleine afmetingen (29,4 x 29,4 x 21,4 cm) neemt het bovendien erg weinig plaats in. Ook deze luchtkussen krik is opgepompt erg ruim en zorgt dus voor een stabiel oppervlak voor je wagen. Er kunnen zelfs twee wielen tegelijkertijd mee worden ondersteund! Belangrijk om te weten is wel dat de slang alleen past op uitlaten tot 9 cm in diameter.

Prijzen en beschikbaarheid: Amazon.nl

Productspecificaties:

 • Maximaal belastbaar gewicht: 4,2 ton (4200 kg)
 • Minimale hoogte: 1 cm
 • Maximale hoogte: 75 cm
 • Gewicht: 5,22 kg
Berger en Schroter air jack

Air-Jack: Beste luchtkussen krik tot 6000 kg

Het originele Air-Jack luchtkussen kan auto’s tillen tot zo’n 6000 kg of 6 ton. Dat betekent dus dat je niet alleen personenwagens, maar ook 4×4’s, busjes, caravans en campers of mobilhomes kan opkrikken. Door de grote diameter van het opgeblazen luchtkussen (50 cm) staat het toestel bijzonder stabiel op allerlei ondergronden. Zelfs op het zachtste zand van het strand of de woestijn, beweren ze. De Air-Jack wordt verkocht met het luchtkussen, twee beschermende matten, een fietspompaansluiting, een slang om aan de uitlaat te bevestigen en een sporttas waar je dit alles in kan opbergen. Bij deze verkoper krijg je bovendien 2 jaar garantie, wat toch echt wel de kwaliteit van het product waarborgt.

Prijzen en beschikbaarheid: Bol.com

Productspecificaties:

 • Maximaal belastbaar gewicht: 6 ton (6000 kg)
 • Minimale hoogte: 1 cm
 • Maximale hoogte: 55 cm
 • Gewicht: Geen informatie
luchtkussen krik air jack

Hoe Air Jack luchtkussen gebruiken?

 1. Schuif de bijgeleverde beschermingsmat op de grond en leg daarop het platte luchtkussen. Vervolgens schuif je beide pakketjes onder je auto bij een geschikt krikpunt. Doe dit nooit onder de uitlaat zelf, want door de hitte zou dit problemen kunnen opleveren.
 2. Sluit de slang van de luchtkussen krik aan op de uitlaat, of pomp het toestel op met een fietspomp of compressor. Als het opblazen via de uitlaat gebeurt, wordt er aangeraden om dat met één uitlaatpijp te doen en de andere af te sluiten met bvb. een tennisbal. Op deze manier gaat het namelijk veel sneller. Wanneer het wiel van de grond staat, mag je stoppen met pompen.
 3. Nu kan je het wiel vervangen of een plankje onder je wiel leggen zodat je weg kunt rijden uit de modder, sneeuw of het zand.
 4. Laat de Air Jack leeglopen en berg hem terug zorgvuldig op. Klaar!

Kun je een luchtkussen krik opblazen met compressor?

Een luchtkussen wordt altijd verkocht met een slang die je op de uitlaat kan aansluiten. Vervolgens laat je de auto stationair draaien, waardoor het luchtkussen zich met uitlaatgassen vult en zichzelf zo op blaast. Natuurlijk is dit onmogelijk bij elektrische wagens. Gelukkig kan je ook gewoon gebruik maken van een goede fietspomp of één van deze beste compressors. Bedenk wel dat je dan een product moet hebben die ook zonder netstroom werkt. Dat is dan mogelijk met een batterij of door aansluiting op de sigarettenaansteker. Zo lang je over het juiste ventiel beschikt, kun je een luchtkussen krik dus opblazen met een compressor. luchtkussen krik compressor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven